Stormflod og Corona

Mennesket har igennem tiderne været vidne til mange forskellige katastrofer. I middelalderen var der pesten, som folk ikke rigtig forstod og dermed ikke rigtigt kunne finde ud af at behandle. Først i 1900-tallet kom den spanske syge, selvom oprindelsen dog intet havde med Spanien at gøre. Det var en fugleinfluenza der tog sit udspring i Kansas og kom til Europa med soldaterne i ”Den store Krig”, som vi i dag kalder 1. verdenskrig. Den kostede rigtig mange mennesker livet over det meste af kloden.

I dag har vi så covid-19 som også koster mange liv. Jeg selv er dog foreløbig sluppet for den, nok mest fordi jeg går og passer mig selv og ikke blander mig meget med andre. Jeg er testet en enkelt gang. Og det var kun fordi jeg blev indlagt til en akut mave-operation. Så sker det jo automatisk. Og om jeg nogensinde vil blive vaccineret, er et stort spørgsmål. Som jeg plejer at sige; jeg tror ikke på noget før jeg sidder på skamlen med ærmet rullet op. Jeg er jo ingen VIP, så nærmest bare en VUP (very unimportent person). Bare en ganske almindelig og dødelig kulie fra den laveste arbejderklasse, som ingen regner for noget. Så jeg vil nok være en af de sidste i køen, hvis man da så ikke er holdt op med at stikke folk til den tid, i formodning om at man nu har masse-immunitet.

Den 12 -14 november 1872 indtraf en anden katastrofe her på min egen fødeø. Det var naturligvis lang tid før jeg selv blev født. Men store dele af Lolland og Falster blev oversvømmet, med mange døde til følge.

F.eks stammer nogle af min forfædre fra Vejleby på Lolland. Og det var et af de områder der var hårdt ramt. De ældste af mine forfædre i Vejleby var dog døde på det tidspunkt og flere af deres børn var fraflyttet området. Den af deres døtre som skulle blive min ane, var flyttet til Toreby, der var knap så hårdt ramt. Nogle til andre steder på Lolland og nogle endda helt til Amerika, hvor de stadig har efterkommere, som jeg er blevet bekendt med gennem min slægtforskning.

En sådan stormflod kom med jævnligt. Somme tider med over hundrede års mellemrum.

Der havde været oversvømmelser i både 1044, i 1304, i 1320, i 1449, i 1625, i 1694 og i 1760. Den i 1694 var på lige under 3 meter, de andre over 3 meter.

Men denne her gav en vandstand på op til 3,6 meter over daglig vande, og kostede flere hundrede liv. Det endelige tal er nok aldrig kommet frem. Folk måtte søge tilflugt på de højtliggende steder, hvilket der jo som bekendt ikke er så meget af på disse øer. Lolland og Falster er jo på alle måder et lavtliggende område og meget fladt. Kirkerne ligger som regel højt. På sydfalster flygtede folk til Gedesby kirke for at komme i læ. Og netop her er der stadig opbevaret en kiste på loftet til en lille pige, der dog aldrig blev fundet.

På Lolland blev indført en lov om at folk fra Rødby gerne måtte gå ud at tigge. Heraf udtrykket: ”Herre Gud, er du fra Rødby”, og så faldt der måske en skilling af. En lov som man vistnok aldrig har fået ført tilbage igen. Så selvom det måske nok er ulovligt at tigge, kan rødbynitterne vel nok ha´ dette in mente.

På et kort herunder ses hvor meget af Lolland der faktisk var væk:

Mennesket har igennem tiderne været vidne til mange forskellige katastrofer. I middelalderen var der pesten, som folk ikke rigtig forstod og dermed ikke rigtigt kunne finde ud af at behandle. Først i 1900-tallet kom den spanske syge, selvom oprindelsen dog intet havde med Spanien at gøre. Det var en fugleinfluenza der tog sit udspring i Kansas og kom til Europa med soldaterne i ”Den store Krig”, som vi i dag kalder 1. verdenskrig. Den kostede rigtig mange mennesker livet over det meste af kloden.

I dag har vi så covid-19 som også koster mange liv. Jeg selv er dog foreløbig sluppet for den, nok mest fordi jeg går og passer mig selv og ikke blander mig meget med andre. Jeg er testet en enkelt gang. Og det var kun fordi jeg blev indlagt til en akut mave-operation. Så sker det jo automatisk. Og om jeg nogensinde vil blive vaccineret, er et stort spørgsmål. Som jeg plejer at sige; jeg tror ikke på noget før jeg sidder på skamlen med ærmet rullet op. Jeg er jo ingen vip, så nærmest bare en vup (very unimportent person). Bare en ganske almindelig og dødelig kulie fra den laveste arbejderklasse, som ingen regner for noget. Så jeg vil nok være en af de sidste i køen, hvis man da så ikke er holdt op med at stikke folk til den tid, i formodning om at man nu har masse-immunitet.

Den 12 -14 november 1872 indtraf en anden katastrofe her på min egen fødeø. Det var naturligvis lang tid før jeg selv blev født. Men store dele af Lolland og Falster blev oversvømmet, med mange døde til følge.

F.eks stammer nogle af min forfædre fra Vejleby på Lolland. Og det var et af de områder der var hårdt ramt. De ældste af mine forfædre i Vejleby var dog døde på det tidspunkt og flere af deres børn var fraflyttet området. Den af deres døtre som skulle blive min ane, var flyttet til Toreby, der var knap så hårdt ramt. Nogle til andre steder på Lolland og nogle endda helt til Amerika, hvor de stadig har efterkommere, som jeg er blevet bekendt med gennem min slægtforskning.

En sådan stormflod kom med jævnligt. Somme tider med over hundrede års mellemrum.

Der havde været oversvømmelser i både 1044, i 1304, i 1320, i 1449, i 1625, i 1694 og i 1760. Den i 1694 var på lige under 3 meter, de andre over 3 meter.

Men denne her gav en vandstand på op til 3,6 meter over daglig vande, og kostede flere hundrede liv. Det endelige tal er nok aldrig kommet frem. Folk måtte søge tilflugt på de højtliggende steder, hvilket der jo som bekendt ikke er så meget af på disse øer. Lolland og Falster er jo på alle måder et lavtliggende område og meget fladt. Kirkerne ligger som regel højt. På sydfalster flygtede folk til Gedesby kirke for at komme i læ. Og netop her er der stadig opbevaret en kiste på loftet til en lille pige, der dog aldrig blev fundet.

På Lolland blev indført en lov om at folk fra Rødby gerne måtte gå ud at tigge. Heraf udtrykket: ”Herre Gud, er du fra Rødby”, og så faldt der måske en skilling af. En lov som man vistnok aldrig har fået ført tilbage igen. Så selvom det måske nok er ulovligt at tigge, kan rødbynitterne vel nok ha´ dette in mente.

På et kort herunder ses hvor meget af Lolland der faktisk var væk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *